Toti iti vor raspunde DA, pentru ca asa a zis Google, sau pentru ca a precizat Matt Cutts in unele dintre video-posturile acestuia, ca protocolul HTTPS este unul dintre cei peste 200 factori de indexare a website-urilor. Dar haideti sa sapam putin in aceasta zona, sa vedem daca intr-adevar renteaza acest efort SEO pentru site-ul tau.
Neplaceri datorate protocolului HTTPS (SSL)
Ceea ce nu ia nimeni in considerare, si de fapt pentru cine nu citeste si body-ul unei postari ci doar titlul, este ca, HTTPS (implementarea SSL-ului) aduce si neplaceri.
Unele dintre neplacerile aduse de implementarea HTTPS in site-ul tau, in cazul in care ai un site cu un traffic ok si o vizibilitate buna, este ca o redirectare in plus dinspre HTTP si HTTPS inseamna o scadere de cateva procente de link juice.
Plus ca intregul tau link building realizat in ultimii ani este afectat pentru simplul fapt ca orice link „lasat” de tine pe anumite site-uri este cu http, nu cu https. Deci si de aici mai scadem prin fiecare redirectare care se face inspre site-ul tau inca un procent de 5-10% de valoare link-juice. Prin urmare, trebuie trecut la acest protocol doar daca tipului de site pe care il administrati i se recomanda intr-adevar acest lucru.
Cine Trebuie sa-si Schimbe protocolul HTTP cu cel HTTPS?
Protocolul HTTPS are valoarea de a proteja informatiile trimise catre site de utilizatorii acestuia printr-o encriptare: fie ca este vorba de date personale, fie ca este vorba de email sau date de credit card.
In momentul acesta v-ati dat seama ce site-uri au nevoie de implementarea HTTPS. Absolut toate website-urile care au zona de inregistrare a vizitatorilor, toate site-urile care intr-un fel sau altul fac o legatura de extragere a orice fel de informatie de la utilizatori, care are ca actiune completare de field-uri. (a nu se confunda cu informatiile generale extrase de Google Analytics despre utilizatori).
Asa ca, voi toti ceilalti care aveti pur si simplu site-uri de prezentare, sau orice tip de site care nu extrage datele vizitatorilor sunteti in siguranta, nu trebuie sa va implementati acest protocol.
Stie Google ca aveti un site de prezentare?
Desigur, fiecare vizita a crawlerilor Google pe site-ul vostru inseamna sute de ping-uri in fiecare zona a site-ului cautand implicit URL-uri si forme de login. In momentul in care site-ul este „login, and registration forms free„, este considerat un site safe si nu i se va acorda nicio penalizare si nu va fi trecut in lista de site-uri care ar primi aport SEO la implementarea HTTPS.